top of page

Turism culinar in Ro

    Cei care işi doresc să descopere tradiţia românească prin intermediul papilelor gustative pot opta pentru turismul culinar. În România, o astfel de vacanţă poate constitui un circuit la cele mai importante crame din ţară sau într-un sejur intr-o localitate de tradiţie, faimoasă pentru produsele ei naturale, locale.

     O primă zonă geografică destul de importantă atunci când aducem în discuţie turismul culinar este Delta Dunării. Cea mai tânără formă de relief de la noi din ţară nu surprinde doar prin peisajele deosebite pe care le ofera, ci reprezintă o atracţie importantă pentru cei care iubesc peştele. Cu siguranţă în această zonă sud-estică a României vom întâlni cele mai diversificate mâncăruri bazate pe carnea de peşte, începând de la peştele marinat şi terminând cu peştele sărat, afumat, icre de peşte şi multe alte preparate pe care le puteţi descoperi dacă veţi vizita Delta, iar pensiunile pun la dispoziţia turiştilor transportul şi echipamente pentru o partidă de pescuit.

 

    Dealu Mare - Aflat în sud-estul României, în judetul Buzău, Dealu Mare constituie una dintre cele mai cunoscute şi mai vechi regiuni viticole româneşti. Zona are o tradiţie a vinului de peste 2000 de ani, ceea ce o face extrem de atractivă atât pentru profesioniştii din domeniu, cât şi pentru turiştii amatori. Turismul oenologic practicat aici include programe cu excursii la cules de struguri, cursuri de oenologie, vizite ghidate în regiune, degustări de vinuri, turism , cursuri de gătit şi chiar vânătoare de trufe.

Turiştii au ocazia să guste din alimentele produse local, vinurile de casă, brânzeturile şi cârnaţii din această regiune. Una dintre atracţiile principale, pe lânga vinuri, o reprezintă vânătoarea de trufe. Aceasta se desfăşoară în regiunea Buzăului, cu ajutorul unui ghid. o Altă atracţie o reprezintă evenimentele de factură culinară, precum Sărbătoarea Tamâioasei, din septembrie, Sărbătoarea vinului de Breaza, Festivalul cârnaţilor de Pleşcoi, Parada Gospodarilor şi Sărbătoarea Usturoiului.

   

       Copsa Mare - Aflată în nordul judeţului Sibiu, între Braşov, Sighişoara şi Sibiu, Copsa Mare este un sat saxon autentic, care aparţine de comuna Biertan . Regiunea este atractivă graţie tradiţiilor bogate, bisericilor fortificate si peisajelor naturale. Casele în stil saxon, restaurate, işi aşteaptă turiştii cu programe speciale, care includ vânători de trufe, cursuri de gătit şi degustări de vinuri.

În restul timpului, se vizitează bisericile fortificate, satele saxone, fermele bio şi producătorii locali, precum şi artizanii din regiune. Muzeul de Textile, orele de călărit, picnicurile, plimbările pe bicicletă constituie alte posibile atracţii şi activităţi.

   

  Pentru cei cărora le plac dulceţurile, siropurile, zacusca, cu siguranţă cea mai bună zonă de vizitat din România este o firma producătoare din judeţul Argeş, motto-ul acesteia fiind: „Produse tradiţionale din inima Muscelului!”. Reţetele pentru producerea acestor alimente sunt cele folosite cu zeci şi sute de ani în urmă, astfel că vizitatorii se pot bucura de produse ecologice, sănătoase, făcute într-o zonă extrem de curată şi cu o poluare foarte redusă. Deşi cel mai indicat este să vizitaţi această zonă din Argeş, pentru persoanele care nu au această posibilitate, firma poate livra produse în Bucureşti şi în alte zone ale ţării prin curier. Care sunt „produsele tradiţionale din inima Muncelului”?: siropuri de zmeură, coacăze negre, mure, sirop de afine, brad, vişine, dulceaţă de cirese, zmeură, coacăze, mure, afine, vişine, gem şi magiun de prune, zacuscă de vinete, de ghebe, salată marinată de ghebe şi altele. Cu siguranţă o vizită în această zonă vă va încânta şi vă veţi putea bucura de cele mai bune dulceţuri de la noi din ţară.

     

     De asemenea, pe langă locaţiile prezentate mai sus, de câţiva ani buni de zile turiştii străini vin în România pentru a cumpăra brânzeturi. Zonele Bran, Râşnov şi Rucăr sunt cele mai căutate în această privinţă, dar în acelaşi timp sunt unele din cele mai apreciate zone în domeniul produselor agricole. Brânza în coajă de brad este unul din preparatele cele mai apreciate la concursurile la care gospodarii participă, dar la fel de bine „le merge” şi celor care cresc animale şi încântă privirile oamenilor cu produsele din carne ce sunt scoase la vanzare. Aceste localităţi din zona Braşovului sunt printre primele destinaţii in turismul culinar din România.

     

     Alte zone de interes major când vine vorba de turismul culinar sunt Sighetul Marmaţiei (pentru mierea care se obţine în această zonă), podgoriile din Iaşi (pentru vinul denumit „Grasa de Cotnari”), Bucovina (o atracţie pentru cei care apreciază gemurile săseşti, brânza de burduf, varza de Bucovina).

Iasi, Romania

Str. Plaiesilor nr.9

Nr. tel: 0744129452

Success! Message received.

bottom of page